De gesloten constructie “het schroefdak”

Bij de gesloten constructie, ofwel het schroefdak, wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd. Al voor het aanbrengen van de rietlaag (de spreilaag vervalt) is de kap al “dicht”

Van de binnenzijde is goed te zien dat de kap gelijk “betimmerd” is. Voor een hogere isolatiewaarde kan er voor gekozen worden om het plaatmateriaal te vervangen door een sandwich schroefpaneel of van binnenuit aanvullend isoleren. Voor nieuwe panden is, i.v.m. de energie prestatie norm, altijd een isolatiepaneel noodzakelijk.

Houtconstructie rieten dak

Het plaatmateriaal kan bestaan uit; multiplex, OSB-plaat, Spaanplaat V131 verlijmd (het groene spaanplaat) underlayment etc. De spouw tussen riet en onderconstructie ontbreekt. Het gehele rietpakket helpt hierdoor mee met het vormen van een isolerend pakket. Daarnaast is de woning tochtdicht door een harde scheiding tussen binnen en buiten.

Brandveiliger

Vuur in het rietpakket kan geen lucht (zuurstof) van onderen aanzuigen, waardoor het vuur meer smeult dan dat het brandt. Hierdoor is het schroefdak een relatief brandveilig dak en kent dus ook lagere tarieven voor de opstalverzekering.

De traditionele open constructie

De open constructie is het rieten dak zoals het al eeuwen gemaakt wordt. Het riet wordt op rietlatten gebonden. Er moet vanwege de techniek van het binden altijd een spouw bestaan tussen het riet en de onderconstructie. Het rietpakket werkt hierdoor niet isolerend.

Het rieten dak laten voldoen aan het Bouwbesluit

Om aan de bepaling van de RC-waarde (2,5) uit het Bouwbesluit te kunnen voldoen is bij een dergelijke constructie aanvullend isoleren nodig. Bij vervanging van een bestaand rieten dak is men niet gebonden aan de eis van een Rc=2,5.

Moeilijk te blussen brand

Dit type dak is moeilijk tochtdicht te krijgen doordat er geen “harde” scheiding is tussen binnen en buiten. Daarnaast zal bij brand in het rieten dak het vuur zich in enkele minuten door het riet heen eten. Dit omdat er lucht en dus zuurstof, aangezogen kan worden uit de ruimte eronder. Het vuur is door de brandweer zeer moeilijk te blussen.

Kenmerken van ons bedrijf

Vaklieden die het ambacht verstaan, met ruim 20 jaar ervaring in het aanbrengen, repareren en onderhouden van rieten daken.

Wij werken met kwaliteitsriet van eigen bodem, Wiedenriet.

Ons oog voor detail en goed gereedschap zorgen voor een dak dat kwaliteit uitstraalt.

Wij zijn aangesloten bij de Vakfederatie Rietdekkers.

Meer informatie

vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk en geheel vrijblijvend contact met u op.
 

cforms contact form by delicious:days